Aktuelt

Nyheter, bransjetips, råd og veiledning for din arbeidshverdag.

Vanntetting av rørgjennomføring i betong-grunnmur.

Slik vanntettet vi rørgjennomføringene til avfallssuget

1.08.2024

Av Bjørn Erik Skahjem

Vi ble kontaktet fordi et par store rør for avfallssug gjennom grunnmuren bød på utfordringer for vanntetting. Rørene var med søm, hvilket vanskeliggjorde bruken av pakninger. Tettingen ble besluttet utført fra innsiden på grunn av et uforutsett problem på utsiden.

CSD ble kontaktet av Borge Rør om et par rør for avfallssug som var ute av senter av kjerneboring. Disse gjennomføringene måtte sikres vanntett. Et søk i Google ledet dem frem til vårt Nofirno Tettesystem (se link for utvidet produktinfo).

Nofirno er en løsning med dokumenterte egenskaper for å holde tett mot vann og gass, samt ta belastninger som termisk ekspansjon og vibrasjoner i røret uten å bryte tettingen. Det er også vedlikeholdsfritt med levetid på over 60 år, selv om det utsettes for både frost og høyt vanntrykk.

Prosjektet var et nytt kjøpesenter i Fredrikstad der det var høyt grunnvann. Tilfeldigvis hadde elektro-entreprenøren kjøpt Nofirno for å tette rundt og på innsiden av noen trekkerør i samme prosjekt noen måneder tidligere. Eksempel på utførelse for dette kan leses her. Det ble derfor en retur med litt annen konfigurasjon og utfordringer enn sist, men med samme sluttresultat.

Klikk for å laste ned whitepaper om forsvarlig tetting av rør-  kabelgjennomføringer.

 

Uforutsette utfordringer blir enklere med fleksible løsninger

I tillegg til rør ute av senter var det også en søm på rørene som gjorde pakninger uegnet. Egnetheten for Nofirno ble diskutert i forkant, og siden produktet bruker heft og elastisitet i stedet for kompresjon og fiksering var det forstått at produktet var mer tilgivende for ujevne overflater.

I forberedelsene mottok vi bilder og tegninger som viste rørenes posisjon og at det ville være lett å komme til fra utsiden av veggen for å utføre tettingen. Det var mye arbeidsrom rundt rørene. Men som i mange byggeprosjekter oppdaget vi en detalj som ikke hadde vært synlig på bilder (som man jo blir vant til).

På yttersiden av veggen var rørene skjøtet siden de gikk parallelt med veggen før de brøt 90 grader inn mot bygget. Selve skjøten gikk omtrent 10 cm inn i veggen fra yttersiden, og var skjøtet med en kappe i fet plast som var limt med bitumen.

Den ujevne overflaten fra skjøten ville ikke vært et problem i seg selv, men overflaten var dekket av bitumen, som er et problem! Man har ikke kompatibilitet mellom bitumen og Nofirno tettemassen. Svært få masser er kompatibelt med bitumen!

Løsningen ble å utføre tettingen på innsiden av veggen, for heldigvis kan Nofirno installeres på den siden av veggen som er mest praktisk.

Fra innsiden var det litt mer utfordrende å komme til, for rørene lå opp mot taket i kjelleren "innerst og bak" klimaanlegget, og det var høyt(!) under taket. Rett på undersiden av rørene var det en kanal i skrå vinkel med et gap mot veggen på ca. 50 cm som ledet en del meter ned, så det var en utfordring med å sikre en stabil og trygg arbeidsflate.

Heldigvis hadde Geir Andersen fra Borge Rør et ess i ermet og la et par lag med plater parallellt med kanalen så de buttet mot veggen og forhindret muligheten for å skli av.

Da var vi rigget og klare - litt mer tidkrevende enn opprinnelig tiltenkt. Ikke utypisk på byggeplass.

 

Rask og enkel vanntetting for alle rørgjennomføringer

Installasjonen ble som vanlig startet med å raskt rengjøre overflatene der man trenger å få heft med tettemassen. Hullene fylles med remser av gummihylser i størst mulig volum for å raskt bygge opp ledig areal i hullet. Disse pakkes så tett man klarer, for funksjonen deres er å gi en mekanisk bæreevne i hullet, og dette oppnår man ved å bygge opp nok kompresjon og friksjon mellom gummihylsene.

De fungerer også som en armering og forskaling for tettemassen. Man har i effekt partisjonert opp en stor flate til mange små så man tåler større belastninger. På bildene under ser du hvordan remsene med hylser brukes for å pakkes lagvis til man har fylt alt tomrom.

 

Selve tettemassen blir påført med en fugepistol med høy kraftutveksling. Vi bruker her en elektrisk for raskest mulig påføring, og en tube tømmes på 20 sekunder. Hylsene er skjøvet til 20mm dybde, og tettemassen påføres i disse 20mm og klappes etter påføring hardt på plass til å fylles litt ned i hver enkelt hylse, samt binde seg til alle overflater.

Synergien av heft, elastisitet og mekanisk bæring kombinert med en tettemasse spesialutviklet for gjennomføringer sørger for en langvarig, robust tetting.

 

 

Denne løsningen er universal for rørgjennomføringer og kabelgjennomføringer, og så lenge man har nok gummihylser og tettemasse kan man tette alle type rørgjennomføringer. Om det er søppelsug, vannrør, avløpsrør, trekkerør, kjølerør, fjernvarme (OBS: rør i PE må primes), ventilasjonsrør osv. spiller ingen rolle.

De kan også ligge i overdimensjonerte eller ganske trange hull, utenfor senter og til og med i vinkel. Nofirno har typegodkjenning for hver enkelt påkjenning, og man kan lese utvidet om løsningen her (flere bilder og video).

Vi anbefaler også at man tar kontakt med oss om man ønsker råd til optimalisering av utsparinger, utføre mengdeberegninger, anbefale utførende eller å delta på møter for å presentere løsningen og underliggende godkjenninger!

 

 

Bjørn Erik Skahjem's photo

Bjørn Erik Skahjem

Bjørn Erik er salgs- og markedssjef i CSD Sealing Systems, hvor han har ansvaret for etablering og betjening av markedsområdet Bygg og Anlegg. Bjørn har en bachelor i økonomi og ledelse og bakgrunn fra økonomisk analyse, megling og handel av finansielle instrumenter. Han har også hatt rollen som KAM/rådgiver i software- og rådgivningsselskap innen kjemiske produkter.